Wat is een Joplin’s neuroma?

Een Joplin’s neuroma is een inklemming van de zenuw aan de binnenzijde van het grote  teengewricht. Het ontstaat vaak bij het dragen van te smal of te krap schoeisel. Ook kan het ontstaan door een verkeerd looppatroon waarbij er met de voeten te veel naar binnen wordt gekanteld.

Indien er ook sprake is van een scheefstaande grote teen (hallux valgus) is er een nog grotere kans dat de zenuw klem komt te zitten. Door de scheefstand van de grote teen ontstaat er vaak aan de binnenzijde van de voet een uitstulping. Hierdoor komt de voet nog strakker in de schoenen te zitten waardoor de zenuw nog meer gekneld geraakt.

Symptomen

Aan de buitenzijde van de grote teen wordt vaak en doof of verminderd gevoel waargenomen. Ook kan er een stekende, brandende of zeurende pijn aanwezig zijn. De pijn kan doortrekken in de richting van de grote teen zelf. Wanneer er op blote voeten wordt gelopen trekt de pijn vaak weer weg.

Behandeling Joplins Neuroma

Wanneer een Joplin’s neuroma is ontstaan door een verkeerd looppatroon kunnen podologische zolen worden aangemeten. Deze kunnen een standsafwijking in de voet corrigeren en de overmatige druk op deze plek reduceren. Daarnaast kan er ook een passend schoenadvies gegeven worden. Indien dit niet voldoende werkt kan de schoen ook nog ‘uitgeknobbeld’ worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte bij het grote teengewricht.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om schoenen te dragen met de juiste maat, zowel in lengte als in breedte. Daarnaast mogen er geen stiksels of naden van de schoen over het grote teengewricht lopen. Mocht de schoen bij het grote teengewricht te veel klemmen dan kunt u ook zelf bij een schoenmaker vragen of ze de schoen kunnen ‘uitknobbelen’ op deze plek.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op