Insertietendinopathie m. Tibialis Posterior

De musculus tibialis posterior is één van de belangrijkste spieren voor het behoud en de werking van de voetboog (mediale longitudinale voetboog). Bij het ondersteunen van de voetboog komt er een hoge trekkracht te staan op de aanhechting (insertie) van deze spier.

Klachten aan deze spier ontstaan daardoor voornamelijk bij de aanhechting (insertie).

Symptomen insertietendinopathie

Insertietendinopathie van de tibialis posterior kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenzijde van de voet t.h.v. de aanhechting van de pees. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. Wanneer de klachten niet verholpen worden kan de pees steeds meer verzwakken. Dit kan leiden tot het verder inzakken van de voetboog waardoor uiteindelijk zelfs een stijve (rigide) platvoet kan ontstaan.

Oorzaken

Deze klachten kunnen ontstaan ten gevolge van een afwijkende voetstand/looppatroon, verkeerd schoeisel, overgewicht en toename in activiteit. Ook zien we vaak dat bij deze klacht een afvlakking van de voetboog aanwezig is ten gevolge van verzwakking van de spier.

Behandeling

Één van de grootste oorzaken van deze klacht is overpronatie (het naar binnen zakken van de voet tijdens het lopen). Met functionele, op maat gemaakte zolen kunnen we een groot gedeelte van deze beweging reduceren. We corrigeren de voetstand en nemen zo een gedeelte van de trekkracht weg op de m. Tibialis posterior pees. Deze zolen zullen ook hun werk pas de volle 100% kunnen uitvoeren wanneer ze in een podologisch verantwoorde schoen gedragen worden. Dit zal de podoloog u zeker adviseren.

Naast het corrigeren van de voetstand tijdens het staan en lopen is ook een behandeling bij een kinesist aangeraden om het structureel herstel van de pees te bevorderen. De kinesist zal excentrische oefeningen geven voor het versterken van de pees.

Indien de conservatieve behandelingen niet voldoende zijn zal er overgegaan worden naar een chirurgische ingreep.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op