Onycholysis (teennagel laat los)

Onycholysis is een medische term die men gebruikt wanneer de teennagel los laat. Het aantal mensen met deze aandoening is onbekend. Wel weten we dat het meer voorkomt bij vrouwen in vergelijking met mannen.

teennagel laat los

Oorzaken

Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem. In het laatste geval moet er een arts geraadpleegd worden.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren natuurlijk het loslaten van de nagel van de onderliggende huid (nagelbed). Het rood tussen de nagel en het nagelbed verkleurt na enige dagen en laat dan los. Dit kan gevoelig zijn, maar is meestal pijnloos.

Teennagel laat los – wat voor behandeling is er?

Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podoloog kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.

Gebeurt het loslaten van de nagel spontaan zonder dat hier een goede reden voor is dan moet de podoloog u doorverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek. Er zou immers een onderliggende oorzaak aanwezig kunnen zijn.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Is de nagel er eenmaal vanaf, moet u het nagelbed beschermen met een pleister en geregeld ontsmetten om infecties tegen te gaan.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op