Jicht tenen

Jicht in de tenen kan voor veel pijn zorgen, zelfs zo heftig dat lopen vaak niet meer mogelijk is. Jicht is een aandoening in de gewrichten die door middel van een ophoping van urinezuurkristallen een ontstekingsreactie afgeeft. Dit zorgt voor een hevige en pijnlijke gewrichtsontsteking en wordt in de volksmond ook wel een jichtaanval genoemd. Bij een jichtaanval ontstaat er veel pijn en zwelling op het gewricht en hoge koorts kan optreden. Wanneer u jicht in uw voet heeft, raadpleeg dan een van onze praktijken. Podologie Hermanns kan u niet van jicht af helpen, maar we kunnen wel zorgen voor een vermindering van klachten door bijvoorbeeld het aanmeten van steunzolen en ortheses.

jicht voet

Symptomen van jicht tenen

Jicht in uw teen herkent u aan de volgende symptomen. Uw voet of teen is extreem gevoelig en intense pijn heerst die het lopen lastig maakt. De lichte druk van een laken over uw jicht teen kan al teveel zijn. Er ontstaat zwelling en ontsteking van de teen die te herkennen is aan de rode glanzende huid en de plek begint te jeuken. Een verhoogde kans op koorts, misselijkheid en braken en jichtknobbels kunnen na verloop van tijd de gevolgen zijn van jicht. Dit hoeft echter niet bij iedereen voor te komen. Heeft u last van jicht? Maak dan een afspraak bij een van onze specialisten. Wij helpen u graag bij het verminderen van de klachten.

Oorzaken jicht tenen

De oorzaak van jicht in uw teen kan door verschillende factoren. Een van deze oorzaken is een verhoogde urinezuurconcentratie in het bloed. Wanneer urinezuur niet volledig in het bloed kan oplossen, slaat dit neer als kristallen. Ook het eten van orgaanvlees, rood vlees, schaaldieren maar ook het veel drinken van frisdrank kan als oorzaak dienen bij jicht. Dit kan namelijk bijdragen aan het vormen van urinezuurkristallen. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen bij jicht, maar ook bij mensen met een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes.

Behandeling jicht tenen

Bij een jicht teen is het belangrijk om alle druk weg te nemen. Leg uw voet op een verhoging en vermijd lopen. Om de pijn te verminderen kunt u een natte doek over uw jicht teen leggen, echter mag deze niet te koud zijn omdat dit anders de ontsteking kan verergeren. U kunt eventueel nog een pijnstiller nemen om de pijn te verlichten. Belangrijk om te vermelden is dat we bij Podologie Hermanns de klachten aanpakken die ontstaan zijn door jicht, niet de jicht zelf. Denk hierbij aan het aanmeten van steunzolen, ortheses of schoenen met een voetbed, volledig voor u op maat. Podologie Hermanns; de expert in voetklachten.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op