Snapping hip (knakkende/klikkende heup)

Een snapping hip is de Engelse benaming voor een knakkende of verspringend gevoel van de heup. Bij deze onschuldige klacht rolt er een spier, pees of gewrichtsband over een botuitsteeksel van de heup. Deze klacht kan bij iedereen voorkomen en veelal bij mensen tussen de 15 en 40 jaar.

Oorzaken

Als de oorzaak buiten het heupgewricht ligt, is dit vaak een pees die verspringt tijdens het bewegen. In de groei kan dit vaker voorkomen. Waarom? Doordat bot sneller groeit dan spieren en pezen en deze dus meer op spanning staan. Ook kan een beenlengteverschil zorgen voor dit probleem. Hierdoor is vaak de buitenzijde van het langste been het probleem.

Als de oorzaak in het heupgewricht ligt moet men direct een arts raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld plotseling ontstaan door een trauma (ongeluk) of val, waarbij er dan vaak pijnklachten optreden.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren een knakkende gevoel/geluid van de heup. Vaak zit dit gevoel aan de voorzijde, de buitenzijde of de achterzijde van het gewricht. Men ervaart dit gevoel als vreemd en het kan soms beangstigend zijn. Echter is het gevoel meestal pijnloos. De klacht is vaak aanwezig bij het opstaan uit een stoel of bij wandelen.

Behandeling snapping hip

Bij een beenlengteverschil kan uw podoloog steunzolen met daarin een hielverhoging maken, waardoor het verschil wordt gecompenseerd.

Uw podoloog kan u rekoefeningen meegeven. Hierdoor wordt de pees en spier meer op lengte gebracht, waardoor het minder gespannen staat. Dit zorgt ervoor dat hij minder snel gaat knakken.

Zit het probleem in het gewricht, dan het is moeilijker te behandelen. Daarvoor dient men naar een specialist te gaan.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten van snapping hip te voorkomen?

Zelf kunt u zorgen voor meer rust, een goede warming-up, het doen van de rekoefeningen en het aannemen van een juiste houding. Dit zou de problemen kunnen verminderen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen