Varices (spataderen)

Aders zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van het bloed naar het hart toe. Kleppen in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen in de benen, maar naar het hart wordt teruggepompt. Varices zijn spataderen. Dit zijn uitgezette en meestal gekronkelde aders met niet-functionele kleppen. Hierdoor stroomt het bloed terug in de richting van de voeten in plaats van naar het hart. Varices komen zeer vaak voor, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Deze worden dan ook met regelmaat gezien in de podologische praktijk.

Oorzaken

Leeftijd speelt een belangrijke rol in het ontstaan van varices. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van de aderkleppen namelijk af. Ook erfelijkheid speelt een rol. Het kan namelijk in de genen zitten. Vandaar dat sommige mensen reeds op jonge leeftijd last hebben van spataderen. Andere oorzaken: veel staan, weinig bewegen, overgewicht, hormonen en een onopgemerkt verlopen trombose in het verleden.

Symptomen

Spataderen geven meestal geen klachten. Een behandeling is dan ook vaak overbodig. Mochten er wel klachten aanwezig zijn, dan is dat vaak jeuk of een vermoeid gevoel in de benen. Soms is er ook sprake van pijnklachten. Sommige spataderen zijn duidelijk zichtbaar en lopen als kronkelende bloedvaten op het boven- en/of onderbeen.

Spataderen behandelen

Uw podoloog kan helaas geen spataderen behandelen. Daarvoor moet u contact opnemen met de huisarts.

Enkele behandelmethoden die worden gebruikt voor spataderen zijn: het dragen van steunkousen, het dichtspuiten van de spataderen, een operatie waarbij de spataderen worden verwijderd, of een behandeling met verhitting.

Wat kunt u zelf doen om spataderen tegen te gaan?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om spataderen te voorkomen of te verminderen. Zo is het belangrijk dat u voldoende beweegt. Zit en sta niet te lang stil, maar ga regelmatig een paar keer op uw tenen staan. Mocht u overgewicht hebben, probeer dan af te vallen. Tenslotte kunt u uw benen hoog houden terwijl u zit.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op