Rectus femoris tendinopathie (rechte dijbeenspier)

De rectus femoris is één van de vier spieren die behoren tot de m. quadriceps femoris (vierkoppige dijbeenspier). Deze spier bevindt zich aan de voorzijde van het bovenbeen en loopt van de heup naar de knie. De functie van deze spier is het strekken van de knie en het buigen van de heup. Als er gesproken wordt van een rectus femoris tendinopathie, dan is het peesweefsel van deze spier aangedaan. Bovendien is de kwaliteit van de pees verminderd. Bij een tendinopathie kan er een ontsteking, beschadiging of irritatie van deze pees aanwezig zijn.

Rectus femoris tendinopathie (rechte dijbeenspier)

Oorzaken

De oorzaak voor deze klacht is vaak een overbelasting. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn: leeftijd, medicijnen, onderliggende aandoeningen zoals reuma of osteoporose, trauma (ongeluk) of verkalking rondom de pees.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren pijn aan de voorzijde van de heup en/of bovenbeen. De pijn verergert bij het heffen van het been en  het strekken van de knie. Daarnaast kan de voorkant van de heup/bovenbeen stijf en vermoeid aanvoelen.

Behandeling Rectus femoris tendinopathie

Uw podoloog kan u via de huisarts doorverwijzen naar de kinesitherapeut voor rek- en krachtoefeningen om de spier weer sterker te maken. Daarnaast ken er eventueel met taping gestart worden om de spier meer rust te geven.

Verder kan uw podoloog kijken of er een afwijkende voetstand aanwezig is. Deze kan dan eventueel gecorrigeerd kan worden met behulp van podologische zolen, waardoor de belasting op de m. rectus femoris geoptimaliseerd wordt.

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Belastende activiteiten kunt u best zoveel mogelijk vermijden, zodat de pees tot rust komt en optimaal kan herstellen.

Om de pijn te verzachten kan u pijnstillers innemen.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op