Peesontsteking teenstrekkers

Tendinitis m. extensor digitorum longus

Tendinitis m. extensor hallucis longus

Een tendinitis van de m. extensor digitorum longus is een peesontsteking van de ‘lange teenstrekker’. Deze spier vertrekt aan de voorzijde van het onderbeen, en loopt over de enkel naar de vier buitenste tenen van de voet. De spier is verantwoordelijk voor het heffen van de voet, het strekken van de buitenste vier tenen en het naar buiten draaien van de voetzool.

Een tendinitis van de m. extensor hallucis longus is een peesontsteking van de ‘grote teenstrekker’. Deze spier is verantwoordelijk voor het strekken van de grote teen en het heffen van de voet. De spier vertrekt aan de voorzijde van het onderbeen en loopt naar het eerste kopje van de grote teen.

Oorzaken peesontsteking

Een peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting of een blessure. Bovenstaande spieren worden dan te lang of te zwaar belast. Vaak treedt deze verkeerde belasting op tijdens het sporten. Daarnaast kan een tendinitis ook ontstaan door een afwijkende voetstand of bij bepaalde reumatische aandoeningen.

Symptomen

Mensen met een peesontsteking ervaren een scherpe pijn en stijfheid ter hoogte van de aangedane pees. Daarnaast kan de plaats ook gezwollen zijn en warm aanvoelen. Deze typische ontstekingsverschijnselen kunnen ook uitstralen over een groter gebied. Tot slot kan het voorkomen dat de pees een krakend of knisperend geluid maakt bij beweging.

Behandeling peesontsteking aan het onderbeen

Een peesontsteking geneest vaak langzaam doordat deze voortdurend in beweging is. Uw podoloog kan een belasting-belastbaarheidsadvies geven. Hierbij moet er een goede relatie zijn tussen wat een spier moet dragen en wat hij aankan. Om de peest meer rust te geven, kunnen er podologische zolen aangemeten worden bij een afwijkende voetstand. Daarnaast kan de podoloog specifieke voetoefeningen meegeven.

Wat kunt u zelf doen om de genezing te versnellen?

Rust is belangrijk om de spier goed te laten genezen. Probeer daarbij zoveel mogelijk zware belasting te vermijden. Indien u toch gaat sporten, is het belangrijk om een goede warming-up en cooling down te doen met bijvoorbeeld rekoefeningen. Tot slot kan u pijnstillers innemen om de pijn te verzachten.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Kunnen wij u helpen? Vul het contactformulier in of bel 085-053 00 33.