Hamstring letsel

De hamstrings is de verzamelnaam voor een groep van drie spieren die zich aan de achterzijde van het bovenbeen bevinden, namelijk: de musculus biceps femoris, de musculus semitendinosus en de musculus semimembranosus. Deze spiergroep is verantwoordelijk voor het strekken van de heup en het buigen van de knie. Een hamstring blessure, waarbij 1 of meerdere spieren zijn aangedaan, komt regelmatig voor.

Symptomen

Een hamstring blessure zorgt meestal voor een zeurende pijn ter hoogte van de achterzijde van het bovenbeen en de bilregio, welke mogelijks verder kan uitstralen naar de knie. Daarnaast treedt er vaak krachtsverlies op en kan er ook een verkrampend gevoel ervaren worden. Mensen met een blessure aan de hamstings hebben vaak moeite met het buigen van het been. Klachten treden meestal op bij belasting van de hamstings. Wandelen en/of lopen is zeer pijnlijk.

Oorzaken

Acute Hamstring blessures komen vaak voor. Hierbij treedt de pijn plotseling op. De spiergroep wordt herhaaldelijk overbelast wat kan zorgen voor een blessure (verrekking of inscheuring). Door langdurige (over-)belasting ontstaan er namelijk minuscule scheurtjes in de spier. Indien de spier vervolgens niet voldoende tijd krijgt om te herstellen, verhoogd het risico op een blessure.

Bij chronische hamstring blessures zijn de klachten minder duidelijk aanwezig. Hierbij is er sprake van een pijn die langzaam aan toeneemt.

Hamstring blessures komen het vaakst voor bij sporten als atletiek, voetbal en hockey.

Behandeling hamstring letsel

Behandeling hamstring blessure

Uw podoloog kan met behulp van rek- en krachtoefeningen de spier weer sterker maken. Hierdoor wordt het genezingsproces bevorderd.

Verder kan uw podoloog controleren of u een afwijkende voetstand heeft, welke de krachtwerking op deze spiergroep kan beïnvloeden. Er kunnen dan eventueel corrigerende podologische zolen aangemeten worden.

Wat kunt u zelf doen om hamstringletsel te helpen genezen?

Bij een hamstring blessure is het belangrijk dat u een tijdje stopt met sporten, zodat de spier zich volledig kan herstellen. De eerste paar dagen is rust noodzakelijk. Eventueel kan u de hamstrings koelen door middel van ijs, en een drukverband aanleggen. Verder kunt u ook pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) innemen om de pijn tijdelijk te verzachten. Pas na een tijdje kan u de spiergroep opnieuw rustig belasten.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op