Gebroken kuitbeen

Een gebroken kuitbeen noemt men ook wel een fibula fractuur. Het onderbeen is opgebouwd uit twee belangrijke botten: het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Dit kuitbeen bevindt zich aan de buitenzijde van het onderbeen en loopt van het kniegewricht tot aan de buitenste enkelknobbel. Dit bot helpt bij het stabiliseren en ondersteunen van de structuren aan het onderbeen.

kuitbeen gebroken

Oorzaken

Een botbreuk aan het kuitbeen ontstaat vaak door een trauma (ongeluk) of val, waarbij de belasting op dit bot zo hoog is dat het breekt. Ook kan het voorkomen dat er een lokale verzwakking van het bot aanwezig is door bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose) en hierdoor gemakkelijker kan breken.

Symptomen

Mensen met een gebroken kuitbeen ervaren hevige pijn aan het aangedane been. Daarnaast kan er in sommige gevallen een scheefstand van het onderbeen zichtbaar zijn. Ook treedt er veelal een zwelling en een bloeduitstorting op.

Gebroken kuitbeen behandelen

Een podoloog kan helaas niets betekenen bij een gebroken kuitbeen. Deze moet namelijk te allen tijde behandeld worden in het ziekenhuis. Afhankelijk van het soort/type breuk kan de behandelmethode bepaald worden. Sommige breuken kunnen weer mooi genezen met behulp van loopgips. Andere gecompliceerde breuken moeten operatief behandeld worden omdat het bot anders niet vanzelf weer goed kan groeien. Het herstel van een breuk is afhankelijk van de soort breuk, de behandelmethode en de therapietrouwheid van de patiënt.

Nadat de breuk hersteld is moet men het bot weer op de juiste wijze gaan belasten. Hierin biedt kinesist een goede optie.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Zelf kunt u niet veel doen om het herstel te bevorderen. Zorg er in ieder geval voor dat u het aangedane been niet meer belast. Verder is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat om u te laten behandelen.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op