Calcaneusfractuur

Een calcaneusfractuur betekent een breuk van het hielbeen. Het hielbeen vormt het grootste botstuk van de voet en heeft als functie het dragen van het lichaamsgewicht tijdens wandelen en lopen.

Oorzaken

Een hielbeenfractuur ontstaat vaak na een val van grote hoogte. Denk bijvoorbeeld aan parachutisten of het krijgen van een verkeersongeluk. Door een vergrote inwerkende kracht op het hielbeen kan dit botstuk breken. Doordat het lichaam een bewegingsketen vormt kan dit probleem verder doorschieten richting de wervelkolom.

Symptomen

Een breuk aan het hielbeen wordt als erg pijnlijk ervaren. Zo kan men niet meer op de voeten staan. Ook treedt er vaak zwelling rondom het hielbeen op.

Behandeling calcaneusfractuur

Bij een fractuur aan het hielbeen moet het bot op zijn plaats worden gehouden en is rust een must. Hiervoor is onderbeengips nodig, mits de botstukken nog op zijn plaats liggen. De gips geeft het hielbeen rust en tijd om te genezen.  Is er op de röntgenfoto een beschadiging van gewrichtsvlakken te zien of loopt de breuk door tot het sprongbeen (aangrenzend bot), dan is een operatieve ingreep nodig om de hielbeenbreuk te herstellen.

Na de genezing van het hielbeen kan de podoloog eventueel corrigerende zolen maken bij een afwijkende voetstand. Ook kan bij een podologische zool een zacht materiaal in de hielen worden geplaatst. Dit werkt als het ware als een dempend kussen, waardoor de inwerkende krachten op het hielbeen worden gereduceerd. Ook is bij het gebruik van zolen na een botbreuk de kans groter dat alle botten, gewrichten, pezen en spieren weer onder de juiste omstandigheden herstellen en functioneren.

Verder kan een goede schoen ( anders lijkt het alsof advies geven over een schoen de hielklachten doen verminderen ) het hielbeen zoveel mogelijk ontlasten door bijvoorbeeld dit botstuk goed te ondersteunen met een stevige hielcontrefort.

Wat kunt u zelf doen om het herstel bij een calcaneusfractuur te bevorderen?

Zelf kunt het u het beste naar de huisarts of de eerste hulp gaan op verdenking van een breuk van het hielbeen, want om de diagnose vast te stellen is een röntgenfoto nodig. Voor uitgebreidere informatie rondom het opereren van een calcaneusbreuk verwijzen we u naar sugeryassistent.nl.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op