Kinderschoenen kopen – waar op te letten?

kinderschoenen kopen

kinderschoenen kopen

Podologie Hermanns is onder andere gespecialiseerd in kinderpodologie. Zodra kinderen kunnen stappen is het belangrijk dat ze juist schoeisel dragen. Hier zijn een aantal zaken waar u op kunt letten als u kinderschoenen gaat kopen.

  • De lengte en breedte is van uiterst belang. Is de schoen te klein dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de voet.
  • Een schoen met een stevig contrefort (hiel), zorgt ervoor dat een naar binnen of naar buiten kantelende voet tijdens de hiellanding wordt gecorrigeerd. Hoge schoenen met een hoog contrefort kunnen er tevens voor zorgen dat de enkels minder snel kunnen zwikken tijdens het staan en lopen.
  • Een verstelbare sluiting is ideaal. Zo wordt de juiste pasvorm bereikt en zal de schoen niet te strak of te los gaan zitten. Een ideale situatie is een schoen met een vetersluiting en een rits. Zo kan de ouder de veters goed aantrekken en het kind zelf de schoenen aan en uit doen middels de rits. Uiteraard is het van belang dat de veters gestrikt worden en niet los in de schoen gestoken. Een velcro sluiting is voor kinderen die nog niet kunnen strikken een goede oplossing.
  • Bij warm weer zijn sandalen met een voetbed soms beter dan slippers. Dit is ook afhankelijk van de voetstand.

Een kindervoet groeit hard! In onderstaand schema is te zien hoe snel de voeten 1 maat groeien:

1 tot 4 jaar 4 maanden
4 tot 5 jaar 6 maanden
6 tot 8 jaar 8 maanden
8 tot 10 jaar 10 tot 12 maanden
11 tot 14 jaar 3  tot 4 maanden

Bij meisjes groeien voeten gemiddeld door tot ongeveer hun 13e jaar en bij jongens tot ongeveer hun 15e.

Ondanks het dragen van verantwoord schoeisel kan het gebeuren dat uw kind last krijgt van de voeten, tenen of benen. Wacht niet te lang en kom langs bij een van onze vestigingen voor een podologisch onderzoek.